Ta dig runt

Ta dig runt

Förbindelserna i Sydkorea är mycket goda och du kan välja mellan tåg, buss, taxi eller tunnelbana. För övrigt är det också ett väldigt säkert land att färdas i för både kvinnor och män, så ta tillvara på den informationen och upplev hela landet genom att åka runt. En annan positiv aspekt är att det faktiskt inte är ett speciellt stort land om man t.ex jämför med Kina. Det är ca 500 km långt och 200 km brett vilket bäddar för roliga utflykter och inte bara ett stopp i Seoul. Trots detta är det få turister som besöker annat än huvudstaden och DMZ, utöver asiater själva (förmodligen på grund av språket och skriften som är svår att förstå för en amerikan eller europé).

Storstädernas färdmedel – metron!

I de stora sydkoreanska städerna är tunnelbanan det bästa alternativet. Med metrokortet kan du även färdas på bussar och lokala pendeltåg, alternativt köpa enskilt metrokort. Och – samma kort är giltiga även i andra städer med samma transportnät, det vill säga inte bara Seoul. Det, om något är en besparing. Det finns laddningsmaskiner på varje station. Vill du även inkludera den statliga järnvägen i kortet; köp Korail-kortet som kostar 1000 kronor för 2 dygn. Ladda kortet ordentligt, eftersom laddningsstationerna för just Korail enbart finns där både tåg och metro sammankopplas.

Du kan också köpa enskilda tunnelbanebiljetter, vilka kostar ca 10 kronor i motsvarighet. Åker du längre än 10 km kostar det ytterligare ca 80 öre per 5 km färd. Tunnelbanorna har många stationer och tar dig alltid till de viktiga sevärdheterna så det är bara att hoppa på!

Taxi

Taxibilarna har taxametrar och är relativt billiga att åka med. 1 km taxifärd i Sydkorea kostar ca 9 kronor med en vanlig taxibil. Svartfärgade taxibilar är emellertid dyrare eftersom de kallas för deluxe-taxi och har mer komfort och finesser. Generellt sett är det affärsmän som helst håvar in dem.

Bussar

Att åka buss går mycket bra, men det är ändå det alternativ man tar till när ingen annan möjlighet ges. Korail-kortet gäller även på bussar men du kan även betala med kontanter ombord. Bussarna är bra om du ska ut till byar och småstäder dit tågen kanske inte går eller åtminstone inte lika ofta. För lokalbussar: stämpla alltid när du går av om du åker med kortet, annars kommer mer än bara din resa att dras av.

För långfärdsbussar kan du förvänta dig bekväma sittplatser, AC och wi-fi. Var dock beredd på att chauffören kör med gasen i botten så håll i hatten! Långfärdsbussar tar också många toalett- och fikapauser längs vägen, vilket drar ut lite på tiden. Det positiva är att bussarna går mycket regelbundet och att du slipper förboka.

Hop on / Hop off i städerna

I Seoul kan du ta en Hop on / hop off buss som snirklar mellan sevärdheterna. Pris från ca 150 kronor per person.

Tåg

För att ta dig runt i Sydkorea rekommenderas tågnätet med mycket bekväma tåg som alltid är utrustade med gratis wi-fi. Expresstågen eller KTX som de heter på koreanska, går kors och tvärs genom landet och förbinder olika städer med varandra. Tåget från Seouls flygplats heter AREX och tar dig direkt in till stadskärnan.

Hyrbil kan vara ett klurigt företag

Förvisso kan du hyra bil i Sydkorea men det avråds du från. Filerna är många till antalet, vägskyltarna svåra att tyda och trafikstockningar mer regel än undantag. Ska du hyra bil, se till att vara över 21 år och läs på ordentligt om trafikregler samtidigt som du bör kunna lite koreanska.

Prisnivåer

Det är i regel ganska billigt att färdas kommunalt i Sydkorea. Ett månadskort kostar ca 420 kronor. Dessutom gör man det ännu smidigare genom att inkludera många olika färdmedel i turistresekortet.