Busan (Pusan)

Busan (Pusan)

Busan eller Pusan – båda namnen är exakt lika rätt att säga när man talar om Sydkoreas näst största stad. Den ligger vackert belägen i landets sydöstra del alldeles vid havet och har också flera fina stränder att bada på. Runt Busan finns även många varma källor som sägs vara bra för välbefinnandet, höga berg och inne i staden – ett stort shoppingutbud. Letar du efter en koreansk  badort, look no further. Busan ger dig strandliv och avkoppling, likaväl som storstadsupplevelser på löpande band.

Att hitta på i Busan

Från tempel till beachliv, från avkopplande parkpromenader till livliga byar dränkta i färg. Busan har många kontraster, också rent bokstavligt talat.

Utforska den buddhistiska filosofin i Busans tempel

I Busan finns ett flertal tempel i buddhistisk anda. Beomosa och Haedong Gung är två exempel att ha i åtanke om du vill känna dig lite andlig för en stund. Det första ligger vackert inbäddad i bergsluttningen vid berget Geumjeongsan, och har en över 1300 år lång historia. Det andra finner du på en klippa utanför staden med det Japanska Havet brusande nedanför.

Taegeykdo Village – ett konstprojekt i akvareller

Om underrubriken låter egendomlig så se denna lilla kulturby med egna ögon. Taegeykdo Village är en stad som får Cubas Havanna och dess färgsprakande byggnader att se livlösa ut. Pastellrosa, blått, turkost, vitt; ja ska det vara färg så ska det! Här kan du promenera runt i branta backar och slingrande gränder, köpa lite hantverk och ta inspirerande fotografier. Det är egentligen ett konstprojekt men folk bor naturligtvis i de små regnbågsfärgade husen.

Yongdusan Park inbegriper många kända monument

I ”Downtown” Busan ligger Yongdusan Park som förutom sina fina grönområden också inhyser byggnader som två muséer, Busan Tower, en mässhall med stora och berömda koreanska segelbåtar samt många jogging- och promenadstråk för den aktive. Mellan mars och november är det konserter och evenemang varje lördagseftermiddag i parken, så ta med vänner och picknick och njut av sköna toner och roliga upplägg.

Sköna stränder

Här nedan följer tips på 2 av Busans bästa stränder.

  • Songjeong Beach (bra för barnfamiljer och inte lika stor som nedanstående strand)
  • Haeundae Beach, den större stranden (i närheten ligger Busan Aquarium)
busan strand 1024x768 - Busan (Pusan)
Busan är Sydkoreas solsemesterstad

Res hit och runt

Vill du flyga till Busan måste det ske med ett anslutande flyg. Finnair, Air France och JAL är några flygbolag att boka resan genom. Om du redan är i Sydkorea finns det enklare sätt att ta dig dit.

Från Seoul går det dagligen flera tåg till Busan. Tågen kallas KTX och är bekväma att färdas i. Resan tar drygt 3 timmar.

I Busan kan du ta tunnelbana, bussar eller gå till fots. Busans tunnelbana är enkel att navigera sig igenom och allt är bra skyltat. Ta också gärna taxi som är relativt billig.

Shoppa koreanskt

Shopping i Korea är lika självklart som när du är i London eller Paris. Dock är det annorlunda varor som syns på hyllorna, och det är det som du kommit hit för. Koreanskt mode är Asiens coolaste och även hantverk, design och annat kul. Shoppinggallerier är koreanernas melodi och i Busan hittar du ett större antal. Gå t.ex in på Shinsegae-gallerian som räknas som världens största varuhus. Det är inte ett påhitt att säga att du faktiskt kan byta ut hela din garderob om du åker till Sydkorea. Det är som sagt lätt att överspendera här.

Haendu Gatumarknad är en stor marknad där du också kan fynda rejält och lite av varje. Det ligger många hotell och restauranger i närheten, vilket kan vara bra att veta. Prova också fiskmarknaden Jagalchi Market.