Seoul

Seoul

Den sydkoreanska huvudstaden Seoul (uttalas Soul, inte Seol) är en av världens största städer med ca 25 miljoner invånare (i hela stadsregionen, och 10 i innerstaden) som bara utökas. Första gången du kommer dit kan det bli en kontrastfull upplevelse. Seoul håller öppet hus 24/7 och har alltid något i bakfickan. Det är här som världen har parkerat högteknologins högkvarter, det är här som Asiens skönhetsindustri är som allra störst, och det är här som utvecklingen går så blixtsnabbt att man kan tro att man befinner sig i två världar samtidigt, nästan som när man ser en stjärna på himlen som egentligen inte längre finns…

Seoul har oräkneliga kontraster inom sociala koder, teknik, uppförande, mat och arkitektur. Det är en stad som bör upptäckas med tålamod, respekt och en gnutta humor, eftersom du säkerligen lär komma därifrån med några komiska minnen där du fallit offer för missförstånd.

Seouls sevärdheter och aktiviteter för turister

Som turist kommer du att ha schemat fullbokat i en stad som Seoul. För det första ska du veta att Seoul är känd för sina olika stadsdelar som var och en kan kräva en dag, bara för att ge sig hän åt en enda. Därför ska vi i den här artikeln behandla vad som finns i de olika stadsdelarna så att du kan orientera dig lite bättre när du är där.

Gangnam

Hmm, tänker du. Var har jag hört ordet Gangnam? Sannolikt från megahiten och K-Pop låten ”Gangnam Style” som blivit soundtrack till ett stort antal filmer, bland annat Slumdog Millionaire. Gangnam är ett av Seouls hippaste kvarter, och det är den delen som var inspiration för låten. Det ligger sydöst om Han-floden och är full med coola skivaffärer, restauranger, nattklubbar och typiska koreanska K-Pop uteställen. Lite skämtsamt kan man säga att det är i Gangnam som den väldressade, rika och trendmedvetne koreanen bor. Ett tips är att gå här i skymningen eftersom alla neonskyltar gör Gangnam ännu mer sevärt.

Sevärdheter i Gangnam är bland andra:

 • Sinsa – ett kvarter med mysiga kaféer och uteställen, konst och framför allt mode. Ta en tur till det skandinavisk-inspirerande Scandinavian Design House. Du kan även äta semlor och kanelbullar här
 • Spelpalats som VR Center och Seoul Escape Room
 • Det buddhistiska templet Bongeunsa
 • Starfield COEX köpcentra

I Gangnam kommer selfiepinnarna fram titt som tätt, och det är inte bara turister som står för kamerablixtarna. Koreanerna själva älskar high-tech och fotografering.

Gangbuk

Norr om Han-floden ligger Gangbuk och är ett av Seouls mer traditionella och andliga kvarter, även om vissa områden också har anpassats för alla studenter som finns här. I Gangbuk ligger nämligen universitetsområdet. Kultur är viktig i Gangbuk, likaså att hedra Buddha. Därför ligger många museer och tempel här. Du kan också uppleva fler grönområden och parker här. Nedan följer ett smörgåsbord av sevärdheter.

 • Bukhansans nationalpark
 • Broderimuseet Park Eul Bok
 • North Seoul Dream Forest
 • Samgaksan Doseonsa tempel

Andra kvarter

 • Insa-dong – berömt för sitt genuina hantverk samt Jogyesa-templet
 • Bukchon Hanok Village – ett kvarter som bevarat byggnader ända sedan de gamla dynastierna
 • Seongsu – ett kvarter som motsvarar New Yorks Brooklyn
 • Ikseon – ett mecka för den som vill prova drycker från Sydkoreas mikrobryggerier

Kika över till Landet Utanför i Panmunjom

Ca 50 km från huvudstaden ligger en liten by som numera är en stor turistattraktion; Panmunjom. Anledningen är att den ligger på gränsen till Nordkorea och härifrån kan du i stort sett kika över och spana på grannen som inte alls ser med blida ögon på sin sydliga granne.

OBS! Glöm ej klädkod, fotograferingsreglerna och att uppträda exakt som föreskrivs! Reglerna vid gränsen är stenhårda!

Ta sig till Seoul och ta sig runt

För att komma till Seouls tar du förmodligen flyget från Sverige. Flygplatsen heter Incheon International Airport. Flygrutter från Sverige kräver ett byte. Du kan t.ex välja flygbolag som Air France, KLM eller Finnair. I Sydkorea går emellertid tågen tätt och förbinder många städer, bland annat Busan och Seoul.

Transporten i Seoul är mycket välutvecklad. Tunnelbanan är det mest bekväma sättet att ta sig fram, men bussarna är också billiga och ett bra sätt att se Seoul ovan jord. Kortet T-money card gäller på samtliga transportmedel.

Ta gärna taxi, då samtliga bilar har taxameter. Var dock medveten om att den svarta deluxe-taxibilen är dyrare. För billigare alternativ; välj grå, orange eller vit taxi. Tänk på att dricksa!

Shopping

Seoul har flera distrikt där shopping är turisternas gudagåva. Smycken och hantverk kan du shoppa i Insa-Dong. Namdaemun marknad som är öppen dygnet runt är stadens största och mest kända där du kan fynda allting! Skönhetsprodukter är megastort i Sydkorea och i Seoul kan du shoppa massor av intressanta produkter med galet innehåll som sägs göra dig fager. Titta runt i Myeongdong för detta!

Prova också sydkoreansk mat när den är som bäst på matmarknaderna Gwangjang och  Dongdaemun; den sistnämnda håller öppet enbart nattetid.