Bra att veta

Bra att veta

Det kommer fler än ett tillfälle då du kan känna dig kluven i Sydkorea. Därför är det alltid bra att vara förberedd för alla tänkbara situationer som kan uppstå. Här följer en handbok om det sydkoreanska synsättet, samt annan praktisk information att ta med på resan.

Klimat och väderförhållanden

Vi kan säga det redan nu; Sydkorea har ett fuktigt och varmt klimat under sommaren som kommer att orsaka en och annan svettdroppe. Under vintern kan det dock kännas av ända in i märgen eftersom det till och med kan falla snö. Ett tips är att åka under vår eller höst, eftersom sommaren har tyfonrisk och kan bli relativt regnig. Medeltemperatur under våren är 18-20 grader beroende på om du åker under tidig eller sen vår. Hösttemperaturen ligger runt 20 grader.

Språk

Sydkoreaner talar koreanska. Engelskan är vanligtvis knapphändig med undantag från vissa delar i storstäderna. Läs lite koreanska innan du åker!

Eluttag

Sydkoreas växelspänning är 220 V. Eluttagen är samma som i Sverige så du slipper vanligtvis en adapter.

Uppkoppling

Internet är Gud i Sydkorea och nästan överallt har du gratis wi-fi. Det används också extremt mycket appar som turister också kan ha glädje av för att få information. Appen Emergency Ready App är gjord på engelska, specifikt för turister. I den behandlas säkerhetsläget som ofta tar upp den rådande situationen med den retlige grannen Nordkorea samt andra eventuella incidenter som kan röra om i grytan.

Tidsskillnad

Sydkoreansk tid ligger 7 timmar före vår. När klockan är 12:00 i Sverige är den 19:00 i Sydkorea.

Valuta

I Sydkorea används sydkoreansk won som valuta. 1 SEK = ca 127 KRW.

Larmnummer

  • Polis – 112
  • Brandkår och ambulans – 119

Landsnummerkoden är +82.

Sjukvård

Sjukvården i städer som Seoul, Taegu och Busan är god. Dock krävs en kontant deposition om du skulle bli sjuk, samt ett bevis på att du har en reseförsäkring. Behandling kan vara ganska dyr och få av sjukhuspersonalen kan engelska.

Vaccinationer

Följande vaccineringar bör tas innan avresa, speciellt om du ska ut på landsbygden:

  • Tuberkulos
  • Tyfus
  • Hepatit
  • Japansk encefalit
  • Skydda dig också mot malaria, speciellt på landsbygden och uppe i bergen

Åldersgränser

För att få konsumera alkohol i Sydkorea måste du ha fyllt 19 år. Många dricker risvin samt det koreanska ölet mek-ju till maten.

För att bli beviljad en hyrbil krävs det att du är minst 21 år.

Dricks eller inte?

På restauranger dricksar man vanligen inte, men allteftersom det västerländska synsättet börjar leta sig in hos folk är det alltmer frekvent att ge lite extra till servicepersonal och taxichaufförer. Är du missnöjd med maten eller servicen behöver du dock inte lämna någonting.

Du kan pruta lite försiktigt på marknader.

Säkerhetsläget

Det är mycket säkert att vistas och åka runt i Sydkorea och om man jämför med Nordkorea är det skillnader som natt och dag. Dock ska du vara oerhört uppmärksam och försiktig vid den demilitariserade zonen som utgör gränsen mellan Nord och Syd. Här gäller strikta uppföranden, klädkoder och regler om vad du får fotografera och inte. Läs på ordentligt och åk helst dit med guide.

Vad gäller brottslighet och otrygghet så är Sydkorea tryggt även på den fronten. Händer det något så är det mest alkoholrelaterat.

Visumkrav

Som svensk får du äntra Sydkorea upp till 90 dagar, därefter krävs uppehållstillstånd om du ska studera eller stanna längre av en eller annan orsak. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter tillbakaresa.

Ambassader

Sydkoreas ambassad i Sverige ligger på Laboratoriegatan 10 i Stockholm.

Telefonnummer: 08-545 894 00

Sveriges ambassad i Sydkorea hittar du mitt i huvudstaden Seoul på 10, Sowol-ro, i kvarteret Jung-gu.

Telefonnummer: +82 2-3703-3700

Att tänka på

Tilltala folk med deras titel och både med för- och efternamn om du inte känner dem. Artighet är viktig i Sydkorea och gäller även vid matbordet där andra seder och bruk är av stor vikt (behandlas i separat text).