Mat & dryck

Mat & dryck

Den koreanska maten är himmelriket för en hungrig och törstig turist som vill snappa upp massvis av den asiatiska vibben. Sydkorea har stark mat där de syrade grönsakerna ”kimchi” förekommer i många maträtter. Maten är överlag mycket nyttig och innehåller jästa grönsaker, ris, nudlar, vitlök, soja och tofu. Vegetariskt är gott i Sydkorea men faktum är att är du i landet är det kötträtterna som ofta sticker ut. Och de är goda! BBQ-restaurangerna är mestadels överfulla om kvällarna.

Maten är ofta stark, däremot saknas i princip alltid salt. Både i maten, men även saltkar på borden. Ett tips kan därför vara att ta med sig salt till Sykorea att plocka fram när du äter på restaurang.

bibimbap 1024x682 - Mat & dryck
Bibimbap – Typisk maträtt

Typiska maträtter

Sydkoreanska maträtter lämnar efter sig en eftersmak av kryddor och syrlighet och är baserade på det utbredda jordbruket som landet levde av i sin helhet under mycket lång tid. Nomadiska traditioner och odling märks fortfarande av idag. De mest kända maträtterna att hugga tag i kan ses nedan:

  • Bibimbap – förmodligen den maträtt som vi européer är mest bekanta med – består av ett gäng råvaror uppdelade på samma tallrik. Den är enkel och festlig på samma gång. Består av ris, grönsaker och kimchi, toppat med ett stekt ägg.
  • Bulgugi – strimlat kött som serveras med ris och kimchi. Kan gärna ätas med dippsås.
  • Hoeddeok – en slags sydkoreansk pannkaka med sirap som är en fröjd både för ögat och gommen. Äts ofta i gatustånd som snabbmat när sötsuget är som störst.
  • Dakjuk – en slags grytsoppa som görs på grönsaker och kött eller kyckling, ibland med valnötter för helt vegetariskt alternativ.
  • Gimbap – sushi i Sydkorea.
  • Koreansk BBQ – Ett måste att testa! Varje bord har sin egen grill (eller stekfat) som ert sällskap grillar på. Det är vanligt med buffé där ni själva går och plockar kött och grönsaker att grilla. Men ibland förekommer det att gästerna beställer in råvarorna till bordet.
koreansk bbq 1024x768 - Mat & dryck
Koreansk BBQ

Dryckeskultur

Sydkoreaner dricker en del alkohol, bland annat egenproducerad öl och risvin eller risbrännvin. Det finns också en stor upplaga av icke-alkoholiserade alternativ för den som vill det.

Äta ute – en viktig social kod i Sydkorea

Att gå ut och äta med familjen eller kompisar är mycket stort i Sydkorea. Runt matbordet samlas alla, singlar som par, vänner som familj och man delar också gärna på maten genom att beställa in många rätter så alla kan få smaka. Det är ovanligt att man går ut ensam och äter.

OBS! En viktig sed i Sydkorea är att det är viktigt att alla andra har fulla dryckesglas. Tänk på att alltid hälla upp åt någon annan innan du tar av maten eller fyller på ditt glas själv. Är alla i sällskapet med på detta blir också kvällen betydligt trevligare, en sed vi kanske ska ta hem till Sverige. Räck också över mat och dryck med båda händerna.

Lite intressant fakta

När du beställer kommer maten i regel mycket snabbt, vanligtvis inom 5 minuter oavsett om du är på ett billigt hak eller en superdyr innerestaurang i Gangnam. Ett smart drag på de flesta restauranger för att slippa knäppa med fingrarna eller kalla på kyparen som aldrig syns till, är att trycka på en knapp vid bordet; vips kommer servitören och hjälper till!

Normalt sett äter man med pinnar, men det finns sked för den som föredrar det. Undvik att äta med händerna förutom de rätter som är gjorda för det. Bra bordsskick är A och O.

Att beställa är vanligtvis enkelt i Sydkorea. På vissa ställen beställer du direkt vid ingången, på andra kryssar du för de rätter du vill ha på ett block, vilket är bra för turister som inte kan språket och vill slippa ställa en rad frågor. Ibland kan beställningen tas vid bordet och då ringer man på en liten klocka först.

Sydkoreanska servitörer är ofta mycket vänliga. De kommer och tar din jacka i en påse för att skydda mot matos, du får mängder av val för att välja graden på ditt kött och de är snabba som attan i allt de företar sig. Dricks ges vanligen inte, men förekommer numera allt oftare genom att avrunda eller lämna några extra won.

Middagstider

Den gemene koreanen äter någon gång mellan kl. 18:00 – 21:00. Det är lite senare än förr, men traditionerna ändras ju allteftersom västerländsk kultur kommer in i bilden. Frukost i Sydkorea äts inte alltid men har börjat förekomma allt mer.

Prisnivåer

Att äta ute kostar mindre i Sydkorea än i Sverige. En måltid för två med tre rätter på en genomsnittlig restaurang kostar ca 300 kronor, och en snabbmatsmåltid uppgår till ca 45 kronor.