Daegu

Daegu

Daegu ligger i sydöstra Sydkorea och har ca 2,5 miljoner invånare. Det är den fjärde största staden i landet och erbjuder en intressant mix mellan höga berg som inbjuder till fritidsaktiviteter – och kultur. Daegu är också känd för sin textil- och läderindustri, vilket gör att du kan handla billiga varor till fin kvalitet. Det är också en stor universitetsstad med hela 5 universitet.

Många turister kommer ofta hit för att vandra i bergen, koppla av i parkerna eller titta på utomhusutställningar. Det anordnas också festivaler som Opera Festival eller den årliga stora musikfestivalen.

Upplevelser i Daegu

Berika alla dina sinnen i Daegu, här finns något för alla.  Från stora operahus till parker som en gång varit begravningsplatser.  Den stora fördelen är också att Daegu både älskas av såväl barnfamiljer som ensamresenärer.

Bullo-dong – en park på gravar

Vad sägs om 330 000 kvadratmeter av grönska som växt ovanför gravarna av de mest förnäma koreanerna ända sedan 200-talet? I Bullo-dong Ancient Tomb Park kan du gå upp- och nedför de grönskande kullarna utan att tänka på var du sätter fötterna. Parken ligger ca 5 km från Daegus stadskärna och utgör en perfekt utflyktsdag för den som både vill vandra längs ”de eviga stigarna” och känna historiens vingslag under skorna.

Önska dig något vid Dongwhasa-templet

På toppen av berget Palgongsan ligger ett buddhistiskt tempel med en vit och ståtlig Buddha-staty utanför. Traditionen säger att den som lyckas ta sig upp till toppen till fots har rätt att be om något från statyn som sedan uppfyller din önskning.

Bada i varma källor i Daegu Spa Valley

Daegu är som flera andra sydkoreanska städer känd för sina varma källor som ger dig vitaliteten tillbaka. I Daegu Spa Valley kan du bada i dessa heta vatten, leka med barnen och unna dig en heldag både inomhus och utomhus i de berikande poolerna. På koreanska heter denna typ av spa-upplevelse ”jjimjilbang” och är välgörande för både kropp och själ.

Ta dig till Daegu och ta dig runt

För att komma till Daegu måste du antingen ta ett anslutande flyg eller sätta dig på snabbtåget KTX från exempelvis Seoul. Tåget rekommenderas eftersom det både är bekvämt och går lika snabbt som en pil (nästan i alla fall). Föredrar du att flyga hela vägen så tar det mycket kort tid från Seoul eftersom flygplatsen i Daegu ligger endast 24 mil från huvudstaden.

I Daegu kan du ta tunnelbana eller bussar, alternativt gå omkring, vilket de flesta förmodligen föredrar eftersom staden är mycket vacker och färgrik. Köp dock ett T-Moneykort där all lokal transport inräknas. Det blir billigt och bekvämt och kan även utnyttjas för inträde på vissa sevärdheter och muséer.

Shopping

Som alla sydkoreanska storstäder har även Daegu sitt unika utbud av shopping. Köpcentren smäller högst och där kan du hitta precis vad som helst inom mode, kosmetika och elektronik. Dock det finns också många gågator att fönstershoppa vid eller upptäcka små affärer med produkter du inte visste att de fanns.

Saker du bör köpa med hem förutom lädervaror och tyger, är medicinska örter som koreanerna använder för olika åkommor.

Marknader

Daegu har flera frukt- och grönsaksmarknader där du även kan köpa delikatesser. Apple Market, Samsung Market och Buk-Mun Market är några exempel. Frukt ä mycket billig här så passa på att köpa dagens mellanmål. Vill du köpa örter ska du bege dig till Daegu Herb Wholesale Market tisdagar – söndagar.